ÖMER ÇELİK: “BARIŞ VE DOSTLUK MESAJLARI VERİLMESİ ÖNEMLİ”

Yazı: ermenisorunu.gen.tr  ///  01.12.2019

7-9 Ocak 2015 günlerinde Ankara’da düzenlenen “Yeni Türkiye: Dış Politikada Süreklilik ve Değişim” temalı 7’nci Büyükelçiler Konferansı’nda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin 2015 stratejisini “kültürel diplomasi” kavramı altında sürdüreceğini dile getirdi.

Türkiye’den bakan ve üst düzey bürokratların yanı sıra yabancı konukların da katılımıyla gerçekleştirilen konferans çerçevesinde I. Dünya Savaşı’nın 100’ncü yıldönümüne özel bir yer ayrıldı. Bu çerçevede bir açıklama yapan Bakan Çelik, konuşmasında “1915 Olayları için kültürel mesajları çoğaltma sorumluluğumuz var” dedi. Dünya kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinin önemine dikkat çeken Ömer Çelik, bunun için uluslararası çalışmalara ivme kazandırılmasının önemini vurguladı. Çelik, konuşmasında ayrıca “100’ncü yıl anma törenlerinin dünyaya barış ve dostluk mesajları vermesi bu zaman diliminde çok önemli” ifadelerine yer verdi. Bu bağlamda, Türkiye’nin 1915 Olayları ile ilgili bilgilendirme faaliyetlerinin kurumsallaşması gerekliliğine değinen Çelik, “Atılabilecek adımlarda en önemli ve doğru adımların da yine konunun doğası gereği kültürel diplomasi kapsamında atılması gereken adımlar olarak düşünüyoruz” dedi.

Konuşmasında ayrıca Türkiye’nin barındırdığı her değerin korunması ve restorasyonuna özel önem verildiğinin altını çizen Ömer Çelik, Akdamar Kilisesi’ne Ermenice ad verilmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak olumlu görüş bildirdiğini dile getirdi. Bakan, Ani’deki restorasyon çalışmalarına destek verildiğini ve bölgenin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi için çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Türk ve Ermeni gençler arasında bir kültür köprüsü tesis edilmesinin ve  Ermeni diasporasından gençlerle iletişim kurmanın öneminden bahseden Çelik, “Ülkemiz hakkındaki kanaatlerinin kulaktan dolma bilgilerle değil, kendi şahsi tecrübeleri sonucunda oluşmasının sağlanması elzemdir” dedi. Bu bağlamda kültürel değişim programlarının işlevine dikkat çeken Bakan Çelik, bu programların artırılması için bir “diplomasi strateji belgesi” oluşturulacağını ifade etti.